parallax background

Cenote

 

Számtalan természeti csodája van a Yucatán-félszigetnek, de talán az egyik legsajátosabb a cenote. A cenoték nem mások, mint beszakadt barlangtermek, amelyek bejáratot nyitnak a föld alatt rejtőző, hatalmas, vízzel telt barlangokba.

A cenote szó a maja 'dzonot' szóból ered, ami természetes kutat, forrást jelent. A félszigeten élő maják számára ivóvízlelőhelyként szolgáltak, akik szent helynek tekintették ezeket a kör alakú nyílásokat. Egyes helyeken a mai napig találhatunk cserépedény-maradványokat, sőt a majáknál régebbi, prehisztorikus emberek és állatok csontmaradványait is.

A félsziget barlangjai az utolsó jégkorszak ideje alatt szárazon voltak. Ebben az időszakban alakultak ki az őket díszítő cseppkőképződmények. A jégkorszak végén a vízszint megemelkedése és a félsziget lesüllyedése következtében a már cseppköves barlangok víz alá kerültek. A cenoték esővízből nyerik édesvíz-utánpótlásukat, amely lassan áramlik a föld alatt a tenger irányába. A több mint 5.000 cenote a Yucatán-félsziget védett természeti kincsének számít, a legismertebbek a Chac Mool, a Kukulcan, a Dos Ojos, az Aktun Ha (Car Wash) és a Gran Cenote, melyek a Cancún közelében levő Playa del Carmen és Tulum városok közötti Maja Riviérán találhatók.

„Lorem modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam moditeora incidunt ut labore et dolore magnam.”


Laoreet dignissim nec metus. Integer lectus elementum dui eu vehicula egestas augue