Aktun-Ha – Car Wash

Aktun-Ha - Car Wash

Aktun-Ha - Car Wash

Aktun-Ha (majául barlangvíz) vagy Car Wash (autómosó) – az utóbbi elnevezés onnan van, hogy még pár éve is a tulumi taxisofőrök ide jártak kocsijaikat mosni. A kis tóhoz hasonlító cenote valóságos trópusi akvárium tele halacskákkal és ékszerteknősökkel.

  • Max. mélység: 15 méter
  • Vízhőmérséklet: 26°C
  • Látótávolság: 100 méter felett

A merülőhely Tulumtól nyolc km-re, a Cobába vezető út mellett helyezkedik el. A barlang két ága egy kisebb, tószerű cenotéből nyílik. Jobbra, folyásiránnyal szembe jutunk be a nagyobb cavern részbe. Beépített vezetőkötél nincs, ezt a merülésvezetőnek kell behúznia.

A csersavas víztől barnára színeződött cseppkőoszlopok között úszkálhatunk, majd kifelé fordulva csodás látványt nyújt a bejáratnál vízbe dőlt fatörzsek látványa. A barlang felső ágát elhagyva szétnézhetünk a tóban, ahol ékszerteknősökkel és trópusi halacskákkal találkozhatunk, majd egy rövid látogatást teszünk a barlang elfolyó ágába. Ide csak egy kicsit tudunk benézni, mert az alacsony főte és az aljzatot borító fekete iszap miatt a látótávolság gyorsan lecsökken. Barlangi búvároknak a legszebb rész bizonyosan a felső ágon levő Könnyek Terme.