Cenote Chac Mool

Cenote Chac Mool © Rogelio Mier / Divemexico

Cenote Chac Mool

Az egy rendszerhez tartozó Cenote Chac Mool és másik bejárata, a Cenote Kukulcan ideális első cenote merülésekhez. Ebben a cenotében benne van minden: tágas járatok, gyönyörű napfényjáték (ha süt a nap), levegős terem, cseppkövek és három különböző bejárat. Valamint ez van a legközelebb Playa del Carmenhez és Cancúnhoz, így nem túl hosszú az utazás.

  • Max. mélység: 14.5 méter
  • Vízhőmérséklet: 25°C
  • Látótávolság: 100 méter felett

A Maja Riviéra legnépszerűbb cenote (üregi) merülőhelye Puerto Aventuras település mellett található nützliche hinweise. A yucatáni viszonylatban kicsinek számító, kb. tíz km hosszú barlang üregi részéhez három bejárat és egy nagy, levegős terem tartozik, ami két, jellegében teljesen eltérő merülést tesz lehetővé egy helyen.

Az első merülés általában a Cenote Kukulcanban kezdődik (leírás a Cenote Kukulcan merülőhelynél). A második merülés a másik két bejárat, a Little Brother (kistestvér), a nagy Cenote Chac Mool  és a Dóm nevű, levegős terem között zajlik. A terem alatti részen van egy csodálatos, teljesen cseppköves fal, a levegős teremben hatalmas fagyökerek és szalmacseppkövek lógnak a mennyezetről. Tíz méter alatt sós a víz, az édes- és a sós víz keveredésénél kicsit homályos a látás. Az egyik bejárat felé visszanézve óriási, vízbe dőlt fák sziluettje rajzolódik ki. Érdemes korán menni, később kicsit zsúfolt lehet… Ha barlangi búvár vagy, itt megnézheted a világ egyik legnagyobb, víz alatti, függő cseppkövét, a hét méter hosszú “monster”-t.