parallax background

Cenote Ponderosa

Cenote Ponderosa avagy Jardin del Eden (Édenkert) Chac Mool-tól egy kilóméterre délre, a Barcelo szállodával szemben helyezkedik el. A főutat elhagyva rövid, jó minőségű földúton érjük el a parkolót, ahol ha nem előztek meg mások, asztalok várnak, hogy megkönnyítsék a felszerelés összeszerelését.

A barlang bejárata leginkább egy kis tóra emlékeztet, csodás tiszta vízzel. Alkalmas úszkálásra, lehet a ugrálni a víz fölé nyúló fáról (nem a búvárokra, mert az fáj), sznorkelezve gyönyörködni a halacskákban és a kis búvár kacsákban, napozni és nem utolsó sorban búvárkodni.

A cavern merülések a Cenote Ponderosa bejárati tavában és a tőle víz alatt kb. 150 méterre levő Cenote Corral (karám) környékén zajlanak. Utóbbinál szép idő esetén besüt a Nap és láthatjuk a Cenote Kukulcanhoz hasonló fényjátékot. Fix vezetőkötél van. Tíz méteres mélységben itt is van egy nagyon éles haloklin, ami elválasztja az édes- és sós vizet. Barlangi búvárok tudnak egy jó kis másfél órás kört merülni, vagy a főágon elúszva mehetsz a végtelenségig, de az elején 10-15 percenként elúszol egy cenote mellett. Éppen ezért nagyon alkalmas hely barlangi tanfolyamokra, illetve első barlangi merülésekre a nyaralásodon. Sok búváriskola sajnos oktat teljesen kezdőket is a bejárati tóban, ezeket érdemes messziről elkerülni.

cenote_background

Cenote Ponderosa

  • Max. mélység: 14.5 méter
  • Vízhőmérséklet: 25°C
  • Látótávolság: 100 méter felett